Het gebruik van lavendel voor geneeskrachtige doeleinden is al zo oud als de wereld. Er is een verhaal die dit zelfs letterlijk neemt. Volgens een oude overlevering zouden Adam en Eva een twijgje van de lavendelstruik hebben meegenomen uit het paradijs, omdat het zo lekker rook. Zeker is in ieder geval dat lavendel en lavendelthee al werd gebruikt door de oude Egyptenaren en later de Romeinen. Niet alleen voor de geur, maar ook voor geneeskrachtige werking tegen allerlei soorten kwalen, zoals de pest en depressie.
Ook vandaag wordt lavendel nog volop gebruikt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan alle producten waar lavendelolie in is verwerkt voor de geur. Het mooie van de struik is verder dat je deze ook simpel in je eigen tuin kunt kweken. De struik is namelijk helemaal niet groot, tot ongeveer een meter hoog en een halve meter breed. Als je er een heel stel naast elkaar plant kun je er bijvoorbeeld ook een mooie haag van creƫren.
De werking van lavendel
Maar behalve dat het dus esthetisch mooi is, dient lavendel ook als natuurlijk middel tegen een breed scala aan kwalen. Lavendel helpt onder meer tegen:
- neerslachtigheid;
- verkoudheid en griep;
- reumatiek;
- spijsverteringsproblemen;
- slapeloosheid;
- insectenbeten;
- keelontsteking.
Zelf lavendelthee maken kent vele voordelen, dus lees snel verder hoe je dat eenvoudig kunt doen.
Thee maken van verse lavendel
De makkelijkste manier om lavendel te gebruiken is door verse lavendel te plukken en de bloemen in je thee te doen. Net zoals dit kan met bijvoorbeeld munt of rozen. Knip gewoon een aantal twijgen lavendel van de struik uit je tuin en doe deze een paar minuten in je thee. Naar gelang je de thee sterk of minder sterk wilt hebben. De smaak van lavendel kan het beste worden omschrijven als fris en fruitig, maar ook wat bitter.
Tip: het wordt aangeraden de lavendel bij volle maan te plukken. Er schijnen dan meer werkzame stoffen in de top van de plant te zitten.
Lavendel drogen voor thee
Lavendel drogen is eenvoudig. Kies een zonnige dag en pluk de bloemen, of een bosje met takjes. Leg deze te drogen in de zon op bijvoorbeeld een theedoek, placemet of een andere schone en droge ondergrond. Laat een aantal dagen drogen. De gedroogde lavendel kun je bewaren in een afsluitbare pot, zoals je ook andere losse thee bewaard.
Voordeel van zelf lavendelthee maken is dat je zeker weet dat er geen toevoegingen aan je thee zitten. Puur natuur!