Als je graag eens wat anders in je tuin wilt zetten dan een standaard pruimenboom of hortensia, dan is een olijfboom kopen zeker een goede optie. Nu het klimaat steeds wat zachter lijkt te worden doen olijfbomen het steeds beter in de Nederlandse klei en kun je zowel modellen kopen in een pot of die je gewoon in de tuin kunt houden. Toch is het beter om niet zomaar een olijfboom te kopen, want hoe leuk hij ook is, hij heeft wel een duidelijke eigen wil.
Tip 1: de prijs van een olijfboom
Om te beginnen de prijs dan maar. Die kan voor een olijfboom ongelooflijk uiteenlopen. Van vijftig euro voor een jong boompje, tot duizenden euro’s voor een volgroeide boom. Om dit verschil te kunnen verklaren is het belangrijk om te weten dat je een olijfboom zo’n beetje koopt voor de eeuwigheid. Ze kunnen namelijk tot 1500 jaar oud worden. Daarbij groeien ze ook nog eens heel langzaam en dus doet een olijfboomkweker er een hele lange tijd over voordat zijn boompje een beetje goede omvang bereikt. Al die tijd neemt de boom natuurlijk wel kostbare ruimte in beslag en dat drijft de prijs op. Voordat je een olijfboom koopt is het dus verstandig om na te denken hoe oud en hoe groot de boom moet zijn die je wilt kopen. Is hij te jong dan hebben je kleinkinderen de kans om hem te zien volgroeien, maar voor een oude boom betaal je meer.
Tip 2: Olijfboom binnen of buiten houden
Bij het kiezen van een olijfboom is het belangrijk om na te denken of je een model wilt dat het waarschijnlijk overleeft in de tuin, of eentje die je in de winter binnen neerzet. Beide opties hebben voor- en nadelen. Op zich kunnen olijfbomen heus wel tegen een stootje, maar ze hebben hun grenzen. Bij grotere bomen ligt die op ongeveer vijftien graden onder nul en bij kleinere op min acht. Gaat het een nacht stevig vriezen dan moet je de bomen dus beschermen. Hiervoor zijn speciale vorstbeschermingsdoeken die je om de kruin van de boom heen kunt wikkelen om hem te beschermen tegen de kou. Het voordeel van een binnenboom is dat je dat dus niet hoeft te doen en natuurlijk dat het leuk is om de boom in de winter binnen te kunnen zetten. Hij blijft altijd groen, dus lelijk is hij niet. Het nadeel is natuurlijk dat je wel flink moet slepen en natuurlijk ook de ruimte ervoor moet hebben.
Tip 3: Water geven
De hoeveelheid water die een olijfboom nodig heeft is afhankelijk van onder meer de grootte van de boom en de hoeveelheid zon die er op staat. Staat de olijfboom buiten in de grond dan kun je hem het beste net zoveel water geven als alle andere planten en struiken in je tuin. Staat hij in een pot dan is het handig om daar onderin gaten in te maken. Overtollig water loopt daar dan vanzelf weer uit.
Tip 4: Je eigen olijven
Ook in Nederland geeft een olijfboom vruchten en bloemen. De bloemen ontstaan meestal rond mei of juni en of de oijven ook goed eetbaar worden hangt vooral af van de zomer. Is die warm en is er veel zon, dan heb je ene prima kans op je eigen gekweekte olijven.
Tip 5: Snoeien
Een olijfboom groeit niet heel hard, dus is hij vrij makkelijk bij te snoeien. Het beste kun je vooral de uitgroeiende takken bijknippen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de kroon zich dan beter zal ontwikkelen doordat er extra zijtakken aan groeien. Op deze manier krijg je het beste resultaat met je olijfboom.