Misschien lees je nu deze titel en denk je: koken met lavendel? Waarom zou ik dat ooit gaan doen? Op zich niet zo`n rare vraag natuurlijk, want ergens zit er iets in onze hersenen dat het raar vindt om planten uit onze tuin, die we vooral voor decoratie gebruiken, in ons eten te stoppen. Toch is het zeker aan te raden om af en toe eens wat lavendel door je eten heen te doen. Het heeft namelijk een aantal geneeskrachtige toepassingen.
Medicinale werking van lavendel
Het werd in de oudheid al door de Romeinen toegepast voor een scala aan medicinale werkingen. Zo zou het onder meer werken tegen bepaalde allergieën, spierpijn, astma, keelinfecties, buikkramp, migraine en zo nog een stuk of twintig toepassingen. De meest bekende is dat het helpt tegen stress en neerslachtigheid. En dat komt niet alleen door de lekkere geur van de struik. Feit is ook dat in lavendel olie zit met daarin werkzame stoffen.
Koken met lavendel
Nu kun je lavendel vervolgens op legio manieren naar binnen werken. Zo kun je er bijvoorbeeld heel simpel lavendelthee van zetten, of je kunt de olie eruit persen en die op je huid smeren. Maar een meer creatieve manier is om lavendel te verwerken in receptenen te koken met lavendel. Zo zijn er op internet onder meer recepten te vinden voor lavendelmarmelade, lavendelsalade, lavendelazijn en zelfs lavendelijs. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Lavendel zelf smaakt fris, harsachtig, fruitig, licht scherp en bitter. Een ideale smaakmaker dus om je recepten wat nieuw leven in te blazen. Niet alleen goed voor een nieuwe smaak, maar nog gezond ook. Wat wil je nog meer.